ROULADER MED VALNØDDE- eller BIRKESFYLD (Diós és mákos beigli)

Originaldej:

Til to roulader:

400 g mel, 300 g smør, 10 g gær udrørt i ½ dl lunken mælk, 2 æggeblommer og 40 g flormelis.

Alle delene samles i en skål og æltes grundigt til en glat og smidig dej. Deles i to og hviler en times tid.

Imens laves fyldet: 200 g finmalede valnøddekerner og 200 g flormelis blandes let med en gaffel.
To æggehvider piskes til fast skum og blandes godt med valnødderne. 50 g rosiner og revet skal af 1 citron tilsættes.

200 g blå birkes knuses i en elektrisk kaffemølle – resten som overfor.

Dejen rulles ud til to rektangler; den ene smøres med valnødder og den anden med birkes.

Rulles sammen, sørg for at enderne er godt lukkede, smøres med sammenpisket æg. Hviler et kvarters tid.
Smøres og hviler igen. Prikkes med en stegegaffel. Bages ved svag varme, ca 150 °, til de er gennembagte.

Min variant:

1 kg mel, 250 g smør, 1 dl mælk, 40 g gær, 100 g melis, 2 æggeblommer, creme fraiche.

Portionen passer til 2 store eller 4 små beigli.

Fyld stort set som ovenover, dog koger jeg både birkes og valnødder op i så meget sødmælk,
at fyldet lige hænger sammen.