GULDNUDLER (Aranygaluska)

 
750 g mel, 150 g smør, 30 g gær, ca. ½ l mælk, 4 æggeblommer, 3 spsk. sukker, et nip salt,
300 g
fintmalede valnøddekerner, 200 g sukker.

 Gæren opløses i en smule mælk og æltes godt sammen med mel, smør, æggeblommer og lunken mælk. 

Konsistensen skal være blød men dog til at arbejde med. Smørret smeltes og tilsættes lidt efter lidt. 

Dejen drysses med mel og stilles til hævning på et lunt sted en times tid. 

Hældes ud på bordet og trykkes flad til fingertykkelse. Skæres ud i små stykker på ca. 2 gange 2 cm

Hvert enkelt lille stykke vendes i smeltet smør og lægges lagvis i en form (rand/spring/kugelhof-form). 

Hvert lag drysses rigeligt med fintmalede valnødder blandet med sukker. Sådan fortsætter man indtil formen er godt ½ fyldt – 

øverste lag skal ikke drysses. Dækkes med klæde og efterhæver ca. 45 min. 

Pensles med smeltet smør og bages ved svag varme – 150-160° - til kagen en gennembagt.

 

TIP: Et glas hvidvin tilberedt således passer fortrinligt til kagen:

Pr. person: Over vandbad piskes 2 dl vin, 20 g sukker og ½ æggeblomme godt sammen. 

Bringes næsten til kogepunktet under stadig omrøring. Til sidst røres den stivpiskede æggehvide i og piskes et par minutter til.

MÅ IKKE KOGE!

Nydes rygende varm.