OKSEKØD I GRØNSAGSOVS MED BRØDBOLLER (Vadashús)

 

 Ca. 1 kg pænt stykke oksekød, 1 stort løg, ca. 100 g svinefedt, 6-7 gulerødder

4-5 persillerødder el. pastinakker, ½ stor selleri, 1 strimmel citronskal, 6-7 laurbærblade, 
1-2 tsk alm sennep,
salt, stødt sort peber

 Fedtet smeltes og det hakkede løg klares heri. Kødet befries for alle hinder og brunes på alle sider. Dækkes godt med vand, 
citronskal, laurbærblade, salt og sort peber kommes ved og kødet koges næsten helt mørt.

 Grønsagerne skrælles og skæres i små stykker og koges med den sidste ca. halve times tid til de er helt møre. 

Kødet og laurbærbladene tages op og resten blendes og sennep blandes i. Et par teskefulde sukker runder smagen af.
 
Sovsen må ikke være tynd.
Er den det skal den jævnes med lidt mel.

 Et stort franskbrød skæres i skiver, afskorpes og skæres i små terninger. Små klatter fedt fordeles i en stor bradepande 

og terningerne ristes pænt gyldne i ovnen.

 I en skål blandes ca. 4 dl mel, 1 æg, salt og evt hakket persille og så meget vand, at konsistensen bliver som en tyk pandekagedej. 

De ristede brødterninger blandes heri.

 I en stor gryde bringes vand med salt i kog og man former små boller af ”dejen”. 

Bollerne koges nogle få min til de stiger op til overfladen og tages op med en hulske.